Zdraví máme jen jedno. Jak okřídlené úsloví a stále nedoceněné. Nesportujeme, nežijeme „zdravě“, kouříme, lenošíme, necháváme se pohltit stresem v zaměstnání, popíjíme alkohol v častějších periodách, než je žádoucí. K tomu se nezřízeně přecpáváme anebo naopak nectíme pravidelnost v jídle a navíc nás ani nezajímá složení potravin, které do sebe ládujeme. Jak často slýchám odpověď na mé doporučení, aby synovec, kamarádka, známý – se alespoň občas podívali na složení jejich oblíbeného výrobku.
Jaká že odpověď stále zaznívá? „Ale prosím tě, nepřeháněj to. To bych už nemohl (a) nic jíst!“
Co na to říci? Proč je takovým lidem zatěžko obrátit v ruce dobrotu a přečíst si etiketu o složení s plnou parádou, co do sebe cpu, co mi tak chutná? Někdy slýchávám, že zdravé potraviny jsou drahé. Může to být i pohodlnost. Zvyk je železná košile. Možná. Mně to spíše už přijde ale jako potravinová negramotnost. Přesto, že jsme bombardováni informacemi o „zdravých potravinách“, biopotravinách, televizními pořady např. Jste to, co jíte, Doktorka, internetovými videi, kde se můžete dozvědět vše potřebné, co ke svému „zdravému životu“ potřebujeme.
Pokud patříte mezi ty, kteří stále nevěří, že se lze najíst i bez éček, konzervantů, umělých barviv a sladidel, tavících solí, glutamátů, emulgátorů, přídatných látek a ostatních delikates, najděte si na internetu Stream.cz a pusťte si: Peklo na talíři a budete se možná divit, s čím vším přijdou naše ústa do styku … Pořady provází Roman Vaněk – gurmet, kuchař, spisovatel, tvůrce internetových pořadů o gastronomii,
Jeho internetový pořad Peklo na talíři už před pěti lety získal jedno z nejvyšších ocenění Křišťálové Lupy jako projekt roku. Křišťálová lupa není lecjaký outsider, anketa oceňuje nejzajímavější internetové projekty za celý rok. Uděluje naopak i anticenu, ale ta je pro Vaňka nedostižná. Bohudíky!
Mějte se rádi a čtěte etikety. Dávejte si do bříška mňamky a žádné „šmakulády“!